Rudi Wissink, Arend Bruins, MG-rijder Jan Ronhaar en Roei Schimmel (vlnr) willen zaterdag 22 september honderden oldtimers vanuit Twente naar Groningen laten tuffen.
Foto: Charel van Tendeloo
DE GROTE DONORRALLY
BNN maakte wereldnieuws met De Grote Donorshow. De Twentse ziekenhuizen geven gas voor de Donorrally. Het doel is hetzelfde: wijzen op het schrijnende tekort aan donoren.

door Bert Janssen

ENSCHEDE - "Nu staan zo'n 45 procent van de Nederlanders als donor geregistreerd. Dat moet zeker 90 procent worden", zegt donatiefunctionaris Roel Schimmel van het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. Met een rally als spreekwoordelijke kruiwagen, op zaterdag 22 september.

Het universitair ziekenhuis in Groningen wil een colonne van zeker duizend oldtimers laten karren, auto's van voor 1977. Het zou een vermelding in het Guiness Book of Records opleveren. In een sterrit, van hun contactziekenhuizen naar de provinciehoofdstad. Onderweg kunnen rallyrijders onderdelen verdienen om een oldtimer, die niet meer loopt, aan de praat te krijgen. "Dat is de metafoor voor donoren", legt HengeloŽr Rudi Wissink uit, die eerder een nier schonk aan zijn zuster.

Schimmel en Wissink roepen Tukkers met een oldtimer op om mee te doen of naar de startplaats te komen, de parkeerplaats van het Arke Stadion. Daar is een donormarkt, met stands, bands en actie. Zo worden ballonnen opgelaten. Niet met het gebruikelijke adreskaartje, maar met de oproep donor te worden. Het duo prijst BNN. "Achteraf gezien was het goed om die show te houden. BNN bracht in een week tot stand waar wij jaren over hebben gedaan", erkent Schimmel. "Al was het op 't randje. Zoals zij het presenteerden, een patiŽnte met een ongeneeslijke tumor in het hoofd bij leven laten doneren, kon het niet. Doneren bij leven mag alleen aan bekenden, na een diepgaand onderzoek."

Hij en Wissink hopen vanuit Twente duizend oldtimers te laten rijden. "Maar als we een kwart halen, zou het al heel mooi zijn. Deelname kost tenslotte wel 100 euro inschrijfgeld plus benzinekosten.." Schimmel vroeg de top van het MST 25 oldtimers te sponsoren; hij verwacht steun. Ook van de Ziekenhuisgroep Twente, de koepel van de ziekenhuizen in Hengelo en Almelo.

Informatie is te krijgen bij Roel Schimmel (053 487 36 36), of via de websites www.nierdonor.nl en www.donorrally.nl.

Bron: De Twentsche Courant Tubantia
22 juli 2007